gobi

gobi

26.03.2015

Luci

Luci to tradycyjne smażone placuszki, typowe dla kuchni bengalskiej. Podawane są zazwyczaj na śniadanie, razem z curry, sosem z ziemniaków albo... z cukrem. Mają niepowtarzalny smak, ale i wygląd. Podczas smażenia luci pęcznieją, przybierając wygląd jakby poduszeczek, a na ich powierzchni powstają małe bąbelki.





SKŁADNIKI
(na 15-20 luci w zależności od rozmiaru placka)

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju + olej do smażenia
zimna woda



PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę - tyle, by wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.

Ciasto podzielić na równej wielkości kulki. Z każdej uformować placek i cienko rozwałkować. Optymalna średnica rozwałkowanego placka wynosi ok. 10 cm.

Smażyć placki w głębokim oleju. Należy pamiętać, by zaraz po wypłynięciu placka na wierzch, głaskać go łyżką cedzakową z obu stron. Zabieg ten spowoduje nadmuchanie placka, który przybierze wygląd kulki - poduszeczki.



DOBRE RADY

  • Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio gorący, należy wrzucić kawałeczek ciasta do rozgrzanego oleju. Jeśli ciasto skwierczy i wypływa na powierzchnię natychmiast, to znak, że temperatura oleju jest prawidłowa. Jeśli ciasto od razu ciemnieje, znaczy to, iż temperatura oleju jest za wysoka i należy zmniejszyć ogień.
  • Może się zdarzyć, że nasze luci nie przybierze formy efektownej poduszeczki. Nic nie szkodzi. Nie należy się zrażać czy rezygnować z podania takiego luci. Walory smakowe płaskiego luci pozostaną takie same, jak prawidłowo wyrośniętego.



Przygotowanie potraw: Samuel Sen, Iga Grazda
Tekst: Ewa Górecka, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Sabina Sweta Sen




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz