Rosogolla to tradycyjny bengalski deser, znany w całych Indiach. Powstała w stanie Odisha, jako podarunek dla bogini Lakshmi, ale właśnie zmodyfikowana w Zachodnim Bengalu, biała odmiana rosogolli jest dziś najbardziej znana.
To bardzo prosty deser, który każdy może przygotować samodzielnie w domu.
SKŁADNIKI
Kulki serowe
- ok. 200g sera typu włoskiego (np. Capri)
Syrop:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE
Ser przecisnąć dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. Z powstałej masy uformować kulki o średnicy 2 cm. Zagotować wodę z cukrem, a następnie przełożyć serowe kulki do gotującego się syropu. Zmniejszyć ogień i gotować całość do momentu, aż kulki zwiększą dwukrotnie swoją objętość. Ostudzić i włożyć do lodówki.
Przygotowanie potraw: Samuel Sen, Iga Grazda, Laura Marczyk
Tekst: Kinga Kądziela, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Kinga Kądziela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz