gobi

gobi

10.04.2015

Naan

Dziś przepis na naan - płaski drożdżowy chlebek, podawany w Indiach do wielu potraw, często z dodatkiem czosnku, masła czy cebuli. Tradycyjnie wypiekany jest w specjalnych piecach tandoori, ale w domu można go z powodzeniem przygotować na patelni lub w piekarniku. Podany z curry ziemniaczanym, mięsnym czy warzywnym smakuje wspaniale!





SKŁADNIKI
(na 7-10 porcji w zależności od wielkości placków)

2 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego w proszku (opcjonalnie)
woda



PRZYGOTOWANIE

Drożdże zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem i rozpuścić je z dodatkiem odrobiny mąki oraz cukru. Odstawić na 5-10 minut, żeby drożdże zareagowały.

Mąkę, sól, kmin rzymski oraz cukier dokładnie wymieszać - najlepiej w dużej misce lub na stolnicy. Dodać drożdże. Z otrzymanej mieszanki wyrobić ciasto, dodając stopniowo wody - tyle, by ciasto swobodnie odchodziło od dłoni. Ciasto ugniatać kilka minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Następnie przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto ugniatać około 2 minuty, podzielić na małe porcje, ukształtować i rozwałkować placki o średnicy ok. 10-15 cm i grubości ok. 0,5 cm.

Placki piec na blasze 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC, aż się podrumienią.
Można też piec na suchej patelni, obracając placki na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki.



DOBRE RADY

Drożdże należy zalewać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. W temperaturze powyżej 65ºC drożdże giną i tracą swe właściwości.



Przygotowanie potraw: Samuel Sen, Iga Grazda
Tekst: Ewa Górecka, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Sabina Sweta Sen



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz