SKŁADNIKI
(na 25 roti)
- 1kg mąki pszennej
- kopiasta łyżeczka soli
- woda
PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszać dokładnie mąkę z solą. Dodać szklankę zimnej wody i ugniatać do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Ciasto odstawić na co najmniej pół godziny. Miskę przykryć mokrym ręcznikiem, aby nie dopuścić do wyschnięcia ciasta.
Potem ponownie zagnieść ciasto i - by łatwiej było je podzielić - najpierw podzielić ciasto na 5 części, a następnie na bieżąco formować z każdej części 5 kulek wielkości piłki ping-pongowej/ orzecha włoskiego. Aby nie dopuścić do wyschnięcia reszty ciasta, należy pozostawić je pod przykryciem.
Każdą kulkę rozwałkować do uzyskania cienkiego placka o średnicy około 15cm, a następnie przełożyć go na rozgrzaną patelnię (bez dodatku oleju). Placek obracać co jakiś czas, czekając aż wypełni się powietrzem i przybierze wygląd kulki-poduszeczki. Aby ułatwić ten zabieg, można delikatnie przyciskać szpatułką powstające pęcherzyki powietrza, pozwalając tym samym, aby powietrze wypełniło cały placek.
Gotowy placek przełożyć na talerz i przykryć drugim talerzem. Para wodna spowoduje, że stanie się on elastyczny i miękki. Co jakiś czas należy przekładać roti (te z dołu na górę) - wtedy pod wpływem ciepła i powstałej pod talerzami pary wodnej, wszystkie zrobią się miękkie.
Przygotowanie potraw: Sukdeb Sen, Samuel Sen, Iga Grazda, Kinga Kądziela
Tekst: Kinga Kądziela, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Kinga Kądziela
Tekst: Kinga Kądziela, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Kinga Kądziela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz