gobi
6.05.2015
Rasmalai
Szukacie oryginalnego przepisu na deser? Rasmalai to przepyszne serowe kuleczki w pachnącym szafranem i kardamonem mleku. Jedzone są w Indiach, ale też w Pakistanie i Bangladeszu.
SKŁADNIKI
1 litr mleka
5 owoców kardamonu
50g orzechów nerkowca pokrojonych w plasterki
50g migdałów pokrojonych w ćwiartki
0,5 łyżeczki cynamonu
3 listki laurowe
4 łyżki cukru
1 paczka szafranu (0,12g)
oraz Rosogolla przygotowane wg tego przepisu (najlepiej przygotować mniejsze kuleczki)
PRZYGOTOWANIE
Paczkę szafranu wsypać do 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać i odstawić.
Migdały zalać wrzątkiem i również odstawić. Po jakimś czasie, gdy brązowa skórka zmięknie, obrać z niej migdały i pokroić je.
W moździerzu utrzeć ziarna kardamonu.
W garnku zagotować mleko z łupinami kardamonu i liściami laurowymi. Gotować ok. 10 min., aż nieco się zredukuje. Potem do mleka wsypać cynamon oraz uprzednio utarte ziarna kardamonu i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone migdały i orzechy nerkowca. Do tego czasu mleko powinno zredukować się do połowy.
Pod koniec gotowania dodać cukier oraz mleko z szafranem. Całość wymieszać, a potem dodać rosogolla odsączone z syropu. Całość gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.
Przygotowanie potraw: Samuel Sen, Iga Grazda, Laura Marczyk
Tekst: Kinga Kądziela, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Kinga Kądziela
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz