SKŁADNIKI
(na 5-6 porcji)
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek korzenia imbiru
2 średnie cebule starte
7 średnich ziemniaków
4 liście laurowe
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki curry
kawałek papryczki chilli (wg uznania)
8 łyżek oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
PRZYGOTOWANIE
Czosnek i imbir przecisnąć przez praskę. Następnie podsmażyć je w rondlu na małym ogniu wraz z cebulą tak długo, aż delikatnie się zrumienią oraz surowy zapach zniknie. Dodać liście laurowe oraz chilli, a potem kurkumę i curry. Dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili zalać całość wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dosolić do smaku i dusić pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Sos powinien być gęsty.
Podawać od razu, na gorąco z ryżem, luci lub naan.
DOBRE RADY:
Przecier pomidorowy należy dodać na końcu, w momencie gdy ziemniaki są już ugotowane. W przeciwnym razue kwas zawarty w przecierze spowoduje, że warzywa się nie ugotują i będą twarde.
Przygotowanie potraw: Samuel Sen, Iga Grazda
Tekst: Ewa Górecka, Dagmara Sen
Zdjęcia: Kamil Jarczyk
Kompozycja zdjęć: Dagmara Sen, Sabina Sweta Sen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz